Sådan skriver du et godt læserbrev – og får det trykt

At skrive et læserbrev til din lokale aviser er gode metoder til at nå ud til et relativt stort publikum på. Læserbreve er nogle af de mest læste sider i en avis. Læserbreve er også med til at understrege hvad der er vigtigt i medierne, lige nu. Hvis en avis modtager mange læserbreve om et bestemt emne, er det mere sandsynligt at de offentliggør læserbreve OG skriver om dette emne i selve avisen.

Her er nogle gode råd til at skrive et læserbrev, der bliver trykt. 

1. Hold det kort og præcist

Flere aviser har strenge retningslinjer i forhold til deres læserbreve. De har sandsynligvis begrænset side-plads til at trykke læserbreve. Hvis du holder brevet kort og præcist, vil du sikre dig, at de vigtigste pointer ikke bliver sorteret fra af avisen.

De fleste læserbreve bør holdes på under 200 ord, og fokusere på en eller to hovedpointer. Hvis du har plads nok, så inkludér fakta og erfaring omkring emnet og forbind det med noget lokalt.

I forlængelse af ovenstående, kan du, hvis du ikke kan finde avisens egne retningslinjer, simpelthen ringe til dem. Spørg omkring det praktiske når det kommer til at indsende et læserbrev om et nyligt skrevet emne.

Her er for eksempels retninslinjerne, hvis du vil skrive et læserbrev til Berlingske.

2. Svar på en artikel fra avisen

De bedste læserbreve er dem, der skrives som respons på en artikel fra avisen. Flere aviser kræver også, at du refererer til artiklen i dit brev. Du vil have større chance for at få dit læserbrev trykt i avisen, hvis du svarer på en ledende artikel(Lederen) eller en forsidehistorie.

Start dit læserbrev med at citere artiklen ved navn, dato og forfatter.

Her er nogle måder du kan starte dit læserbrev på:

  • Jeg er stærkt uenig med (forfatterens navn)s syn på (emne). (“artiklens navn”, dato)
  • Jeg er dybt skuffet over at læse at (begivenhed). (“artiklens navn”, “forfatterens navn”, dato)

3. Svar indenfor rimelig tid

Hvis du vælger at svare på en artikel, så skriv dit svar mens artiklen stadig er relativt ny. Du bør ikke vente mere end 2-3 dage med at sende dit svar. Du bør også være unik, forstået på den måde, at du ikke sender dit læserbrev til mere end en enkelt redaktør. De fleste aviser trykker kun breve, der er skrevet eksklusivt til dem.

4. Del din viden!

Hvis du har relevant viden indenfor et emne, eller hvis du på nogen måde har kvalifikationerne til at skrive om et bestemt emne. Hvis du for eksempel er en fysioterapeut, der skriver om et sundhedsproblem, eller hvis du har solceller på dig tag og skriver om energiproblemer. Denne information bør du give, før du begynder selve dit læserbrev, så vil du blive set som autoritær indenfor emnet.

5. Gør det personligt

I forlængelse af punkt 3 og 4, så er det en god idé at gøre dit læserbrev personligt. Dette gælder specielt hvis det er et lokalt emne, eller hvis det er et følsomt emne. Folk vil gerne læse om nogen, de kan relatere til, og det ved aviserne også.

6. Husk din kontaktinformation

Husk at vedlægge din kontaktinformation, når du sender dit læserbrev. Mange aviser trykker godt læserbreve efter de har været i kontakt med brevets forfatter og har bekræftet hans eller hendes identitet og adresse. Avisen videregiver selvfølgelig ikke denne information, og vil sandsynligvis kun trykke dit navn og by, hvis dit læserbrev bliver offentliggjort.

Inkluder følgende:

  • Email adresse(du kan også sende dit læserbrev via email)
  • Telefonnummer
  • Adresse
  • Navn

7. Bliv ved med at prøve!

Jo større en avis er, jo flere læserbreve vil de modtage, og jo mere kræsne er de med hvilke læserbreve de udgiver. Derfor er det lettere at blive trykt i mindre aviser.

Hvis dit brev ikke bliver trykt, så tag det ikke ilde op. Husk at aviser ofte bliver påvirket af de breve de modtager, men ikke trykker. Et emne som tages op af et ikke-udgivet læserbrev bliver ofte dækket i avisen uger eller måneder senere.

8. Tillykke! Dit læserbrev er blevet trykt

Hvis du når så langt som til at få dit læserbrev trykt i en avis, så husk at klippe det ud og hænge det op på din væg. Du har nu officielt gjort en forskel i verden, uanset om den er positiv eller negativ.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.