Beregning af rumfang af cylinder

Når man kommer op i de højere klasser, begynder man at støde på rumfang. Her skal man beregne rumfang af mange former for objekter – heriblandt en cylinder. Det er dog ikke alle, der ved hvad en cylinder er. En cylinder har eksempelvis samme form som en toiletrulle. Her er det en aflang form, der er rund hele vejen rundt. Rumfang er selve luften inde i figuren. Man skal her beregne, hvor meget en cylinder kan rumme inde i sig. Hvis man skal kunne beregne rumfanget af cylindere skal man dog kende disse tegn:

π = 3,14
r = radius

h = højde


V = rumfang

Hvis man har oplysningerne på radiussen og højden, kan man beregne rumfanget af ens cylinder.

Der er her 2 formler for beregningen af rumfanget. Den ene formel ser således ud:

V = π * r * r * h

Eller

V = π * r2 * h

Hvis man indsætter tallene man har, ind i denne formel – vil man til sidst have beregnet rumfanget. Her er selve symbolet for rumfanget betegnet ved et V. Så snart man har fulgt alle disse trin, har man beregnet rumfanget af en cylinder. Der findes naturligvis flere metoder til beregning af andre objekter – dog med andre formler. Når man kan beregne rumfanget, kan man bruge det til mange ting i ens hverdag. Det er derfor en vigtig formel at kunne huske. Man vil senere hen også kunne beregne mange af de andre formler, jo højere klassetrin man kommer. Det er dog ikke den samme formel som beregning af en cylinder, men de kan ligne meget. Så snart man kan beregne rumfanget af en cylinder, går de andre formler som en leg.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.