Bilkørsel: Sådan beregner du bremselængden

Bremselængden på en bil kan være meget rar at vide, så man undgår at køre ind i lygtepæle og slipper for andre ulykker. Det er faktisk rigtig vigtigt at vide sit køretøjs bremselængde. Man ser ofte, at der er opstået ulykker fordi personen bag rattet ikke var bevidst om hans bremselængde.

Hvis du vil lære at beregne din bremselængde, så anbefales det kraftigt at følge med nu. Fordi hvis du læser dette indlæg med fuld koncentration, så kan du til sidst i indlægget faktisk regne dit køretøjs bremselængde ud uden problemer. Så fokusér de næste 5 min. og bliv klogere på bremselængder.

Hvad er en bremselængde egentlig?

Helt konkret så bliver bremselængden betegnet som den længde et køretøj tilbagelægger fra bremserne er aktiveret til køretøjet holder helt stille. Bremselængden afhænger i høj grad af dit køretøjs vægt og hastighed. Dog har faktorer såsom friktion i bremserne og friktion mellem vej og dæk også en afgørende betydning. Der er faktisk bestemte krav til bremselængden. Har du en personbil, så er kravet faktisk en effekt, der giver køretøjet en deceleration på min. 5,8 m/s^2.

Beregning af bremselængden

Bremselængden = v^2 / 2 * g * (Ubrems + s) * 3,6^2
v = hastighed i Km/t
g = tyngdeacceleration (9,81 * 9,81 m/s)
Ubrems = middelfriktionskoefficienten
s = længegradient

Hvis du benytter dig af ovenstående formel, så kan du relativt simpel regne dit køretøjs bremselængde ud. Du skal dog vide, at det tal du får nok ikke er 100% korrekt (nok nærmere 95%), da vejens tilstand du tester på har en stor betydning for resultatet. Der er eksempelvis stor forskel på om du tester på en knaldtør vej eller en vej, der er fyldt med sne og sjask. Der er ingen tvivl om, at en snefyldt vej forlænger bremselængden markant.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.