Bilkørsel: Sådan udregner du stoplængden

I mange tilfælde kan det være rart at udregne stoplængden på en bil. Det er vigtigt at kende til sin stoplængde, da der ellers meget hurtigt kan opstå ulykker. Dette indlæg vil udelukkende beskæftige sig med stoplængder. Så hvis du vil lære, hvordan du skal regne det ud, så bør du følge med nu. Når indlægget er færdigt, så bør du være i stand at udregne stoplængder selv. Og på et eller andet tidspunkt skal du nok løse sådan en opgave i din matematikbog, derfor er det en god ide at kunne det.

Hvad er en stoplængde?

Stoplængden bliver betegnet som den strækning, et eller andet køretøj tilbagelægger, fra bremserne bliver aktiveret til den holder helt stille. Stoplængden er meget afhængig af køretøjets hastighed og ikke mindst køretøjets vægt. Faktorer som friktion i bremserne og friktion mellem vej og dæk har også en afgørende betydning for stoplængden.

I dag er der bestemte krav til stoplængden i Danmark. For alm. personbiler er kravet faktisk en effekt, som giver bilen en deceleration på minimum 5,8 m/s^2 (meter i sekundet).

Sådan beregner du stoplængden

Stoplængden = v^2 / 2 * g * (Ubrems + s) * 3,6^2
v = hastighed i Km/t
g = tyngdeacceleration (9,81 * 9,81 m/s)
Ubrems = middelfriktionskoefficienten
s = længegradient

Ved at benytte dig af ovenstående formel, så kan du meget præcist finde dit køretøjs bremselængde. Dog er det meget svært at få et helt nøjagtigt tal, der passer 100%, fordi hvis vejen du tester på er dårlig eksempelvis våd eller hullet, så gør det det bare endnu sværere at bremse. Nogle siger, at hvis man fordobler sin hastighed i køretøjet, så firedobler man sin bremselængde.

Et godt råd er at lade vær med at køre for stærkt og hele tiden have fokus på vejen. Så undgår du alvorlige ulykker.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.