Hvordan beregner du din alkoholpromille?

Alkohol fordeler sig udelukkende i kroppens væske, hvilket betyder, at det ikke fordeler sig rundt i dine muskler eller i dit fedtvæv. Når du indtager alkohol, så bliver det fordelt rundt i kroppens væske og hverken i knogler eller fedtvæv, men mænd har dog den fordel, at de består af mere væske end kvinder, da kvindens krop typisk indeholder mere fedt.

En gennemsnitlig kvindekrop indeholder omkring 55 procent væske, mens en gennemsnitlig mandekrop består af cirka 68 procent væske. Eftersom alkoholpromillen er beregnet i forhold til alkoholens andel af kroppens væske, så vil en mand og en kvinde altså ikke få den samme promille, på trods af, at de både vejer det samme og er samme højde, i og med at mandens krop indeholder mere væske end kvindens.

Når du har drukket en genstår, så består cirka 12 gram af denne af alkohol, hvorfor du skal kende antallet af genstande du har drukket plus din egen kropsvægt, hvis du gerne vil kende din promille.

Formel og eksempel for alkoholpromille:

Hvis du ønsker at udregne din alkoholpromille, så skal du gøre brug af en af disse formler. Der er en formel, der er tilpasset kvinder og en formel, der er tilpasset til mænd.

Formel for kvinder: milliliter alkohol / kropsvægt i kilogram * 0,55 = din alkoholpromille.
Formel for mænd: milliliter alkohol / kropsvægt i kilogram * 0,68 = din alkoholpromille.

For at nuancere det lidt, så er der herunder opstillet et eksempel på en udregning af en alkoholpromille for både en person af kvindelig og mandligt køn. Du skal dog være opmærksom på, at kroppen er i stand til at nedbryde ca. 0,1 gram alkohol pr. kg kropsvægt pr. time.

Eksempel på udregning af alkoholpromille for en person af kvindelig køn:
330 milliliter alkohol indtaget / 50 kilogram * 0,55 = 3,63 promille.

Eksempel på udregning af alkoholpromille for en person af mandligt køn:
330 milliliter alkohol indtaget / 80 kilogram * 0,68 = 2,80 promille.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.