Hvordan beregner man fart

Der findes mange forskellige metoder til at beregne fart på. Beregning af fart bliver brugt i et utal af sammenhænge. Hvis du eksempelvis er ude at køre, så holder du et vågent øje med farten. Hvis du eksempelvis deltager i en konkurrence, hvor det gælder om at løbe hurtigst, så holder du ligeledes et skarpt øje på din fart.

Fart bliver altså brugt i mange sammenhænge. Dette indlæg vil udelukkende omhandle fart samt hvordan man beregner det. Så hvis du gerne vil blive klogere på fart og dets beregning, så læs med her.

Sådan beregner du fart

Helt konkret er fart et udtryk for, hvor langt en ting i bevægelse kan tilbagelægge pr. enhed tid. Eksempelvis hvor langt en sten kan tilbagelæge, når den flyver 2 min. Fart bliver betegnet som speed på engelsk – de to ting er det samme.

Formlen for fart er v = d / t. v står for fart, d står for afstand og t står for tid.

Hastighed og fart forveksles tit og ofte, hvilket er en fejl. Derfor skal du altid huske ikke at forveksle disse to ting, hvis du regner med fart og hastighed. Fart angives altid som et tal, fordi det er en skalar.

Forskellige enheder af fart

Der findes mange forskellige enheder af fart. Brugen af de forskellige enheder afhænger meget af, hvor i verden du befinder dig. De mest populære enheder er følgende: meter per sekund, kilometer i timen, miles per hour, knob og mach. De forskellige enheder af fart afhænger ikke kun af, hvor du befinder dig i verden, men også i hvilket køretøj du befinder dig i. Hvis du eksempelvis er ude at sejle, så beregnes farten i knob. Og hvis du kører i bil her i Danmark, så bliver farten beregnet i kilometer i timen.

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.