Hvordan beregner man gennemsnit?

Beregning af gennemsnit bliver brugt til rigtig mange ting i det daglige. Derfor er det en vigtig ting at kunne. For eksempel bliver beregning af gennemsnit brugt, når du skal udregne gennemsnittet af dine eksamenskarakterer. Det bliver også brugt, når du skal udregne en gennemsnitsalder for en bestemt gruppe mennesker. Og det bliver brugt til mange flere ting – det er kun fantasien, der sætter grænser.

I dette indlæg vil du finde regnemetoder, formler og eksempler på, hvordan man beregner gennemsnittet. Du kan med fordel læse artiklen, da det er 100% sikkert, at du på et eller andet tidspunkt i dit skoleliv får til opgave at beregne gennemsnittet af et eller andet. Så puds brillerne og spids blyanten og følg med.

Sådan beregner du gennemsnittet

Et gennemsnit kan beregnes på mange forskellige måder. Typisk skelnes der mellem to gennemsnitstyper: Det aritmetiske gennemsnit og det geometriske gennemsnit. Når vi udregner gennemsnit i det daglige, benytter vi os hovedsagligt af det aritmetiske gennemsnit. Hvis man koger det helt ned, så er gennemsnittet summen af en række tal, der er divideret med antallet af tal.

Eksempel:

Forestil dig, at du lige er blevet student og har været til en masse eksaminer. For at kunne studere videre skal du have et snit på min. 02, men hvordan finder jeg ud af, hvad mit snit er på? Det er her gennemsnit kommer ind i billedet.

Du har fået følgende karakterer:
Dansk: 4
Engelsk: 02
Matematik: 10
Psykologi: 7

For at beregne gennemsnittet skal alle tallene lægges sammen.
4 + 02 + 10 + 7 = 23

Herefter skal de divideres med antal tal/karakterer.
23 / 4 = 5,75.

I dette eksempel har eleven et karaktergennemsnit på 5,75, hvilket gør eleven i stand til at studere videre, fordi det overstiger adgangskravet på 02.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.