Hvordan beregner man rumfang af en kasse og en terning?

Når du beregner rumfanget/volumen af en kasse og terning, så betyder det, at du beregner rumindholdet – altså hvor meget plads der er inde i eksempelvis kassen og terningen.

Arbejder du inden for bygge og anlægsbranchen, så har du sikkert beregnet en masse forskellige rumfang ud. Som byggemedarbejder skal nemlig ofte bruge sine matematiske evner til at beregne rumfang.

I skolen lærer du også at beregne rumfang. Hvis du har glemt, hvordan man beregner rumfanget af en kasse og en terning, så kan du med fordel benytte dig af nedenstående formler.

Eksempel og formel på beregning af rumfang en kasse

Når du skal beregne rumfanget af en kasse, så er det nødvendigt at have følgende mål af kassen: Du skal bruge kassens længde, højde og bredde.

For at regne rumfanget af en kasse ud, skal du gange længden, højden og bredden med hinanden. Det vil se sådan her ud:

Længde * Højde * Bredde = Rumfanget af kassen

Eksempel:

Forestil dig, at du har en kasse, der måler følgende: længde = 1,4 cm, højde = 1,5 cm og bredde = 2 cm.

Dette giver dig et rumfang på:
1,4 * 1,5 * 2 = 4,2 cm3

Eksempel og formel på beregning af rumfang en terning

Når du skal beregne rumfanget af en terning, så er det vigtigt at vide, at terningens kanter og sider er lige store. For at kunne beregne rumfanget af terningen, er det nødvendigt at kende følgende tre oplysninger:

Længde = L
Højde = H
Bredde = B

For at finde rumfanget af terningen skal L, H og B ganges med hinanden.

Eksempel:

Forestil dig, at du har en terning, der er 3 cm på alle kanter. For at beregne rumfanget skal du gøre følgende:

L * H * B = Rumfanget af terningen
3 * 3 * 3 = 27 cm3

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.