Hvordan beregner man rumfanget/volumen af en kegle?

Beregning af rumfang kan i nogle tilfælde være lidt svært at give sig i kast med. Men når først man har lært, så er det faktisk slet ikke så svært. Du har muligvis allerede udregnet rumfang af kasser og terninger, men har du nogensinde prøvet at beregne rumfanget af en kegle?

Denne artikel vil guide dig til at beregne volumen/rumfanget af en kegle. Det er faktisk slet ikke så svært, når man først lige får det lært. Herunder vil du finde to formler samt et eksempel på, hvordan udregningen skal foretages. Beregning af rumfang af en kegle, er faktisk lettere end du lige går og tror.

Formel på hvordan man udregner rumfanget af en kegle

Du kan regne rumfanget ud, hvis du enten kender arealet af keglens grundflade eller radius på grundfladens cirkel samt højden på keglen.

Sådan beregner du rumfanget, hvis du kender arealet af grundfladen:

V = 1/3 * h * G

V = Rumfang
h = højde
G = Arealet af grundfladen

Sådan beregner du rumfanget, hvis du kender radius:

V = 1/3 * pi * r2 * h

V = Rumfang
H= højde
r = radius på grundfladens cirkel

Eksempel: Sådan gør du i praksis

Nu vil du se et regneeksempel i praksis. Dette eksempel tager udgangspunkt i et regnestykke, hvor vi kender arealet af grundfladen. Forestil dig, at du har en kegle som er 10 cm høj og har et grundflade areal på 20 cm. Disse tal sætter vi ind i formlen:

V = 1/3 * 10 * 20 = 66,66667

Dette giver os en kegle med et rumfang på 66,66667.

At udregne rumfang kan være svært i starten, men når først du har fået lært formlerne at kende, så kan du meget hurtigt løse dine matematikopgaver.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.