Hvordan beregner man watt? – og hvad kan man bruge det til?

watt
et mål for elektrisk effekt udtrykt i watt.

Sagt på forståeligt dansk: en watt måler i bund og grund den mængde energi et apparat bruger når det starter op, og mens det er tændt.

For eksempel bruger en 60-watt pære, 60 watt.

  • Watt = Ampere x Volt

Hvad er volt og ampere?

Til at forklare dette, vil vi bruge et eksempel med en haveslange.

  • Volt er som trykket i en haveslange, med en sprøjtepistol for enden. Selvom du ikke trykker på pistolen, er der stadig et vandtryk inde i haveslangen. Selvom du har slukket lyset, er der stadig volt i den ende af kredsløbet hvor der er energi.
  • Ampere er ligesom hastigheden på vandet i haveslangen, altså hvor mange liter der løber igennem slangen pr. minut. Når pistolen er slukket er der stadig et tryk på vandet i slangen, men der er intet flow.

Når en lampe er slukket, er der stadig elektroner i ledningen, men der er intet flow – der er ingen ampere.

Hvordan måles watt?

Strøm er som produktet af tryk og ampere hastighed. Hvis du sprøjter vandet ned i en spand, er det et mål for hvor hurtigt spanden bliver fuld.

Hvis du har en tyk slange med lavt tryk, eller en tynd slange med højt tryk, kan det godt være det vil tage lige lang tid at få spanden fyldt (hvis tallene er korrekte)

Elektrisk strøm er produktet af volt og ampere, og det bliver målt i watt.

  • Du kan have en pære, der bruger 50 volt og 2 ampere.
    50 volt x 2 ampere = 100 watt
  • Du kan have en anden pære, der bruger 25 volt og 4 ampere
    25 volt x 4 ampere = 100 watt

Selvom pærerne har lidt forskellige konstruktioner, og er sat til forskellige energi forsyninger, vil de begge bruge 100 watt strøm, og begge vil give lige meget lys.

Sådan beregner du watt

Hvis du vil beregne hvor mange watt der er i en strømkilde, skal du første vide hvor mange ampere og volt der er.

Watt = Ampere x Volt. Det er det hele!

På de fleste strømkilder er det oplyst hvor mange volt og ampere der er. Eksempelvis bag på dit TV. Når du kender tallene, kan du regne ud hvor mange watt du bruger.

Derfor er watt vigtige

Grunden til du er landet på denne side er måske, at du gerne vil spare lidt på elektriciteten i dit hjem. Det er nemlig fordi, de fleste el-selskaber afregner efter hvor mange watt, du har brugt.

Derfor kan du, når du kender dit watt-forbrug, med fordel bruge mindre strøm på apparater i dit hjem, der bruger mange watt.

Vi håber denne artikel har været dig til gavn!

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.