Hvordan bliver beregner du overfladen af en pyramide

I Egypten findes der nogle af verdens mest storslåede bygninger – nemlig pyramider. Pyramider er et fantastisk bygningsværk, der er blevet beundret af flere tusinde af mennesker verden over.

Pyramider er ikke kun noget man beundrer. De er også beregnet til at regne på. I matematikkens verden er det oplagt at regne på højde, bredde, rumfang osv. I dette indlæg vil vi beskæftige os med, hvordan du beregner overfladearealet af en pyramide. Det er faktisk relativt simpelt, hvis du koncentrerer dig lidt og er villig til at lære nyt. Du vil i indlægget få formler og eksempler på, hvordan du skal bære dig ad – for at gøre det lettest for dig at lære. God fornøjelse med indlægget.

Sådan beregner du overfladen af en pyramide

Pyramidens grundflade er faktisk en polygon. Sidefladerne fungerer som trekanter. Derfor skal du følge meget nøje med nu, hvor formlerne for udregningen kommer.

Eksempel på beregning af pyramidens overflade
I vores eksempel har vi med en pyramide at gøre, der måler 15 cm i højden på de trekantede sideflader. Pyramidens grundflade er et kvadrat med en sidelænge på 18 cm.

Sådan regner du arealet af en trekant ud:
Areal/overflade = ½ * højde * grundlinje

Sådan regner du arealet af grundfladen ud:
Areal/overflade = sidelænge2

Sådan regner du det samlede overfladeareal ud:
Areal/overflade = 4 * ½ * højde * grundlinje + sidelængde2

Det samlede overfladeareal = 4 * ½ * 15 * 18 + 182
Det samlede overfladeareal = 540 + 324 = 864

Nu har du faktisk regnet det samlede overfladeareal på en pyramide. Sværere behøver det faktisk ikke at være. Hvis du gerne vil blive bedre til at regne med pyramider, så anbefales det at give sig i kast med flere opgaver af samme type.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.