Hvordan finder man ændringen i procent?

I mange tilfælde kan det være rart at kunne beregne ændringen af nogle tal i procent. Det kan eksempelvis være din indtjening måned efter måned, år efter år osv., du gerne vil se en procentvis ændring på.

At beregne en ændring i procent er faktisk relativt let at kaste sig ud i. Det kræver ikke den store matematiske forståelse. Når først du har fået forståelsen for det, kan du med fordel opstille en simpel formel i excel, hvis du eksempelvis vil holde øje med din indtægt.

Sådan gør du: Indekstal

Til at udregne ændringen i procent kan du med fordel benytte dig af indekstal. Indekstal er genialt, hvis du vil finde en procentvis ændring på nogle tal. Indekstal er beregninger, der viser procentvise ændringer i en række af tal. Man siger, at indekstal er en form for omregning af de absolutte tal til tal i procent. Når man benytter sig af indekstal, tager man udgangspunkt i et basistal. Dette basistal sættes til at være lig med 100. Og alle de andre tal skal udtrykkes som procenter af 100.

Formel:
Indekstal = (årets værdi / basisåretsværdi) * 100

Eksempel
For at gøre det hele lidt mere forståeligt, så vil du her kunne se eksempel i praksis.

Forestil dig, at du slår græs hos dine naboer. I takt med, at vinteren forsvinder skal du pludselig slå græsset noget oftere – og det kan ses på din indtjening. Herunder kan du se, hvad du har tjent i løbet af de tre måneder.
April: 1200
Maj: 1400
Juni: 2000

Hvad er denne stigning i indtægt så i procent?

Basisåret (i dette tilfælde basismåned) er april, så:
April = 100
Nu skal vi til at bruge formlen for at få den procentvise ændring på plads ved de andre måneder.
Maj = (1400/1200) * 100 = 116,66 (en stigning på 16,6 %)
Juni = (2000/1200) * 100 = 166,66 (en stigning på 66,6 %)

Sådan finder man ændringen i procent.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.