Hvordan finder man medianen i en talrække?

I en sorteret talrække er det midterste tal en såkaldt median. Hvis du eksempelvis har en talrække på 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 er det midterste tal 4 – og det betyder, at tallet 4 er medianen.

For at finde en median, så forudsættes det at de talrækker man arbejder med er sorteret – det er hele forudsætningen for at finde den. Denne talrække skal sorteres fra det mindst tal til det højeste.

Eksempel på hvordan du finder en median i en talrække

Hvis du eksempelvis har fået tildelt en talrække, der ser ud som følgende: 3, 56, 23, 2, 13 – så skal du starte med at sortere i dem, så det ender med at se sådan her ud: 2, 3, 13, 23, 56. Nu kan du finde medianen. I dette tilfælde er medianen 13.

Forskel på lige og ulige talrækker

Hvis du har en talrække, hvor antallet af tal er ulige, så er det meget let at finde frem til medianen, da der altid vil være et tal, der står alene i midten. Du tæller bare fra hver sin side af talrækken indtil du ender med det midterste – også har du fundet medianen.

Det er dog ikke så let at finde medianen ved en talrække, hvor antallet af tal er lige. Hvis du eksempelvis har en talrække bestående af 4, 8, 12, 16 – så har du ikke mulighed for at tælle fra hver sin side. Der skal andre metoder i brug.

I et tilfælde med en lige talrække, kan du gøre to ting: Du kan enten finde de to tal i midten og vælge dem som median. I dette eksempel vil det være 8 og 12. ELLER du kan beregne gennemsnittet af de to midter tal. Og i dette tilfælde vil det være 10.

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.