Hvordan finder man omkreds, radius og diameter af en cirkel?

Noget man bruger rigtig tit og ofte i matematikkens verden, det er udregning af omkreds, radius og diameter af en cirkel. Derfor er det meget vigtigt, at man har 100% styr på sine udregninger. I dette indlæg vil du lære, hvordan du finder omkreds, radius og diameter af en cirkler. Du vil lære det på en let og overskuelig måde, så du ikke behøver at rive hårtotter ud af dit hår af ren og skær arrigskab. Bare rolig du skal nok lære det.

Hvad er en cirkel?

En cirkel bliver betegnet som en geometrisk figur, hvor alle cirklens punkter har en konstant afstand (radius) fra et punkt, hvilket er cirklens centrum.

Sådan finder du omkreds af en cirkel

Det første du skal lære er at finde omkredsen af en cirkel. Du kan finde omkredsen på to måder.
O = 2 * r * pi
Eller
O = d * pi

Sådan finder du radius af en cirkel

Det næste du skal lære er at finde radius af en cirkel. At finde radius er ganske simpel, men følg med alligevel.
r = d / 2

Hvis du har diameteren, så kan du blot dividere denne med 2 også har du radius. Radius er jo som bekendt fra cirklens yderpunkt indtil midten (altså en halv diameter).

Sådan finder du diamenteren af cirkel

Det sidste du vil lære i dette indlæg er at finde diameteren af en cirkel. Den er også relativ let, men det anbefales at følge med alligevel.
d = r * 2

Nu burde du være godt klædt på til at løse matematiske opgaver, der omhandler cirkler og dertilhørende størrelse og mål. God fornøjelse med dine matematiktimer og ikke mindst god fornøjelse med dine matematikopgaver. Vi håber, at du har lært noget.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.