Hvordan regner man med renter? Se Beregning og information

Det kan være rart at kunne finde ud af at regne med renter. Især hvis du eksempelvis skal låne nogle penge af banken, hvor det er vigtigt at få regnet renterne ud – så du ikke står og skal betale mere end du havde regnet med. Det er også smart at kunne regne med renter, hvis du eksempelvis gerne vil vide, hvor mange penge du kan tjene i renter ved at føre kapital til din bankkonto.

I dette indlæg vil du blive klogere på, hvordan du kan beregne, hvor mange penge du skal give til renter samt hvor mange penge du kan hæve af dine renter.

Formel

Den grundlæggende formel man benytter sig af, når man regner med renter er følgende:
X*(1+r)^n

X kan være startkapital eller ønskede lånebeløb. r er den procent stigning/fald og n er antal terminer.

Kapitalfremskrivning:

I dette indlæg vil du få et eksempel på en kapitalfremskrivning. Man siger, at en kapitalfremskrivning er når et bestemt beløb har stået med en fast rente i et bestemt antal terminer. Og den optjente rente bliver så løbende føjet til det oprindelige beløb.

Eksempel:

Forestil dig, at du gerne vil sætte 100.000 kr. i banken fordi du godt vil tjene lidt på renterne. Du bestemmer dig for at have pengene stående i banken i 6 år. Men hvor mange penge har jeg så om 5 år, hvis renten er på 5%?

For at finde svaret på dette skal du bruge den tidligere nævnte formel.

X * (1+r) ^n = 100.000 * (1,05) ^6 = 134.009,56.

Efter seks år i banken vil du kunne hive 134.009,56 kr. ud. Det vil altså sige, at du har tjent 34.009,56 kr. på renteindtægter. På den måde kan man hurtigt lave 100.000 til flere penge, hvis renten er på 5%.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.