Hvordan udregner man gennemsnit?

Det er faktisk ikke særlig vanskeligt, at udregne gennemsnittet af en række tal, hvorfor det altså ikke kræves, at du er matematikprofessor for at lave en sådan udregning.

Hvis man arbejder med et talmateriale (dette går også ofte under navnet datasæt), så vil det til tide være både yderst relevant og interessant, at udregne gennemsnittet heraf. Kort fortalt, så er gennemsnittet af tal summen af dem divideret med antallet af tal. Nogle kender desuden også som middelværdien.

Sagt mere faktuelt, så findes gennemsnittet for en række observationer ved at lægge alle observationernes sammen og efterfølgende dividere resultatet med antallet af observationer. Derudover skal det naturligvis også klargøres, at når der snakkes om gennemsnit og middeltal, så er der tale om det helt samme.

Eksempel

Eksempelvis kan der være tale om en fodboldspiller, der jonglerer med en bold og sørger for at tælle, hvor mange gange kan han holde bolden i luften. Her kan vi antage, at han tæller i alt fem gange og får følgende antal jongleringer ud af det: 28, 31, 9, 11 og 22.

Disse tal skal efterfølgende lægges sammen:
28 + 31 + 9 + 11 + 22 = 101.

Herefter skal resultatet (101) divideres med antallet af observationer, der i dette tilfælde er 5.
101 / 5 = 20,2

Dette betyder, at resultatet (og gennemsnittet) af følgende observationer: 28, 31, 8, 11 og 22 er lig 20,2.

Beregn gennemsnit for kast med terning:

Skal du beregne gennemsnittet for kast med en terning, så foregår det faktisk på helt samme måde. Lad os antage, at en dreng slår med terningen fire gange, hvilket giver følgende resultater: 2 + 4 + 5 +1.

Herefter skal gennemsnittet beregnes, hvilket gøres ved at dividere resultatet med antallet af slag. Det ser sådan ud: 12 / 4 = 3. Gennemsnittet er altså lig 3.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.