Info om og udregning af promille

For at forstå begrebet promille, så skal du først være bevidst om begrebet procent. Procent er en opdeling i hundrededele – procent betyder desuden også pr. hundrededel. Procent bliver oftest brugt i forbindelse med udregning af renter, skat, moms eller andre former for finanstilknyttede begreber.

En promille er derimod en opdeling tusindedele, hvilket vil sige, at en 1 procent er lig 10 promille. Man gør oftest brug af promille, når procent ikke er småt nok og der er behov for at være mere specifik. Ordet stammer fra latin og betyder (ligesom procent betyder pr. hundrededel) pr. tusind. Når promille skal angives, så bliver der gjort brug af ‰-tegnet, men for en nemheds skyld, så bruger man typisk blot “o/oo”, da det er nemmere end at skulle finde tegnet frem.

Eksempel på brug af promille:

Som tidligere nævnt, så er 10 promille lig 1 procent, så derfor er en promille svarende til 0,1 procent. For at lave et kort eksempel, så er 25 promille eksempelvis lig 2,5 procent, hvilket kan bevises gennem denne beregning: 25 promille = 25/1000 = 0,025 = 2,5 procent. Mere avanceret er det rent faktisk ikke og der er bestemt heller ingen grund til, at gøre det mere besværligt end det egentlig er.

Det er yderst sjældent, at du kommer ud for, at skulle anvende promille, men det ændrer dog ikke på, at det er en god ting at kunne. Hvis du eksempelvis skal beregne noget, der inkluderer en lille talværdi, så er det godt at have et grundlæggende kendskab til promille og forskellen på promille og procent. Eksempelvis bliver promille brugt i forbindelse med vægtandel af alkohol i blodet, og det er også i denne forbindelse langt størstedelen af danskerne støder på begrebet.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.