Information om begreberne arbejde, energi og effekt

Inden for matematik og fysikverdenen findes der et hav af forskellige begreber. Disse begreber og udtryk har hver deres betydning, hvilket kan være svært at forstå, hvis man ikke lige kender til dem. Disse begreber har eksisteret i rigtig mange år, og de fleste af dem blev opfundet af de store tænkere, opfindere, filosoffer og videnskabsmænd. Begreberne er blevet brugt lige siden deres oprindelse, og danner i dag grundlaget for rigtig mange fysiske og matematiske forståelser.

I dette indlæg bliver der fokuseret på de tre begreber arbejde, energi og effekt. Disse tre begreber er meget berømte inden for den matematiske og fysiske verden, hvorfor det er vigtigt at forstå, hvad de egentlig betyder.

Arbejde: I fysikkens verden er arbejde symbol for et W. W’et står for en energimængde, der overføres fra et system til et andet. Man siger, at det ene system mindsker sin energi ved arbejdet, og det andet får tilført/øget energi med arbejdet/W. Selve begrebet blev opfundet tilbage i 1800 tallet, hvor begrebet blev brugt i de teoretiske beskrivelser af datidens maskiner. Herunder dampmaskinen og Stirlingmotoren, to maskiner der fik meget opmærksomhed da de blev opfundet.

Energi: Energi er et uhyre abstrakt og vanskeligt begreb, der ikke har en 100% præcis definering. Energi er et meget vigtigt begreb, hvis du eksempelvis arbejder med et fysisk system. Energi bliver bl.a. omsat ved ændringer i temperaturer, når en genstand ændrer form/deformeres og lignende.

Effekt: Dette begreb er typisk udtryk for en belastning af den ene eller anden slags. Effekt bliver normalt målt i SI enheden watt. Udover watt kan begrebet også måles/opgives i følgende enheder: hestekræfter, J/s, A*V, Nm/s og kWh/h.

Nu skulle du gerne have en basis forståelse for de tre ovenstående begreber. Med denne forståelse er du mere end klar til fysiktimerne.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.