Information om det gyldne snit

Der findes mange forskellige historier og teorier om det gyldne snit. Snittet har været brug i verdens kunst i mange tusind år. Men hvad er det gyldne snit egentlig? Det vil du i denne tekst finde svar på.

Hvad er det gyldne snit?

Helt konkret så handler det gyldne snit om at dele et linjestykke op i to dele, således at det forhold, der er mellem det største og mindste stykke, er det samme som det forhold, der er mellem linjestykket og det største. Mange matematikere mener, at det er forkert at betegne det som et snit, da der rent faktisk er tale om et forhold.

Det gyldne snit er kendt over hele verden
Det gyldne snit findes i mange forskellige geometriske figurer. Du kan bl.a. finde det populære snit i et pentagram og en logaritmisk spiral. Hvis du er ekstra skarp, vil du også kunne finde snittet mange steder ude i naturen i forbindelse med de såkaldte fibonacci-tal.

Er anvendt meget i kunsthistorien

Det gyldne snit er også betegnet som det guddommelige forhold, er bl.a. blevet benyttet mange gange i verdens kunsthistorie. Den meget berømte kunstner Leonardo da Vinci forsøgte da han var i live at påvise, at snittet faktisk ligger til grund for menneskets proportioner. For at bevise sin påstand lavede da Vinci den vitruvianske mand – en tegning, der skulle vise sig at blive en af de mest berømte tegninger verden nogensinde har set og vil se. Denne påstand er der lige siden blevet forsket meget i, men flertallet har dog sine tvivl.

Der er faktisk en klar sammenhæng mellem det gyldne snit og fibonaccitallene. Ethvert tal i fibonacci defineres som den samlede sum af de to foregående tal. Forholdet mellem to nabo fibonaccital er faktisk tæt på at være 1,618:1, hvilket er forholdet i det gylde snit.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.