Information om sandsynlighedsregning

Sandsynlighedsregning er noget af det ”sjoveste” inden for den matematiske verden. Man regner på eksperimenter med tilfældige resultater, når man beskæftiger sig med sandsynlighedsregning. Altså man regner på, hvor sandsynligt det er, at nøjagtigt dette vil finde sted.

Sandsynlighed og kombinatorik er faktisk tæt forbundne. I kombinatorik regner man på, hvor mange forskellige kombi’er, der er i et eksperiment.

Man siger, at sandsynligheden for, at der er noget som finder sted er fra 0 til 1. Ved 0 så sker det ikke, og ved 1 sker det hver gang. Typisk skriver man sine resultater i procenter fra 0 % til 100 %. Hvis man vil være god til sandsynlighedsregning, skal man kunne sine brøker, forstå mængder og ikke mindst have et grundlæggende kendskab til kombinatorik.
Eksempel på sandsynlighedsregning

Hvis du skal udregne en sandsynlighed, hvor alle udfald er lige sandsynlige, skal du bruge følgende formel:

P(A) =

I dette eksempel vil vi gerne udregne sandsynligheden for at slå et ulige tal med en alm. terning.

Der er i dette tilfælde 3 gunstige udfald, da vi gerne vil slå 1, 3 eller 5. Af mulige udfald er der seks, da det er antal af øjne terningen har. Sandsynligheden for at slå et ulige tal bliver så:

P(ulige) = = = 0,5

Sandsynligheden for at slå et ulige tal er altså 50% eller halvdelen af gangene.

Dette er et meget forenklet eksempel, men det behøver faktisk ikke at være sværere at regne sandsynligheder end ovenstående. Når først man har fået lært den basale teknik, så er man godt på vej. Der findes selvfølgelig mere komplicere sandsynligheds regnestykker end ovenstående, men hvis du er helt ny inden for sandsynlighedsregning, så anbefales det at give sig i kast med de lidt mindre opgaver for at få en god start på det.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.