Sådan udregner du rumfanget af en prisme

En prisme er en rumgeometrisk figur, der er udstyret med en grundflade og topflade af den samme polygon. En prisme kan være udstyret med en grundflade og en toplade, der enten er en trekant, en firkant, en femkant eller en anden slags “kant”. Sagt med andre ord, så er grundfladen og topfladen altså den eksakt samme geometriske figur, mens overfladen mellem top- og grundfladen består af rektangler af samme størrelse.

Sådan udregnes rumfanget af en prisme

For at kunne beregne rumfanget af en prisme, så skal man først og fremmest kende til både højden og arealet af grundfladen. Formlen for beregning af rumfanget ser således ud: V = h * G, hvor V = rumfanget (volumen), h = højden og G = arealet af grundfladen.

Beregn arealet af grundfladen: Som sagt, så skal du først have kendskab til grundfladens areal, hvilket findes ved at opdele den i flere geometriske figurer, da dette gør det muligt at regne på dem. Hvis grundfladen eksempelvis er en trekant eller et rektangel, så er det dog ligetil at beregne, men hvis man derimod har en mere kompliceret grundflade, så skal den opdeles i kendte geometriske figurer, hvorefter du skal udregne arealet af disse.

Eksempel på beregning af rumfanget af en prisme: Lad os antage, at vi foran os har fået stillet en prisme, der har en højde, der lyder på 10 centimeter og et areal, der lyder på 12 kvadratcentimeter. Med disse tal kommer beregningen til at se ud som følgende:

Rumfang af prisme = 10 * 12 = 120 kubikcentimeter. | Udregn

Det mest komplicerede ved beregning af rumfanget af en prisme, er når du skal beregne arealet af grundfladen, hvis altså grundfladen består af en kompliceret geometrisk figur. Hvis dette ikke er tilfældet, så er hele beregningen sådan set ganske ligetil og burde kunne laves uden større komplikationer.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.