Udregning af procentvis og eksponentiel vækst

Når man kigger på forholdet mellem to tal, så kan det være træls, hvis man kun får oplyst eksempelvis 14.400 og 14.600 – på den måde kan vi hverken se den procentvise vækst eller den eksponentielle?

Derfor kan det være meget smart at beregne den procentvise og eksponentielle vækst i stedet for, fordi det giver et ”nemmere” tal at forstå. Hvis du eksempelvis får at vide, at Danmarks BNP er vokset med 345.000, så ved du jo ikke om det er godt eller skidt, hvis den året før voksede med 5 %. Derfor skal du i dette indlæg lære at udregne den procentvise og eksponentielle vækst. Det er nu du skal holde fokus for at lære det. God fornøjelse.

Udregning af den procentvise vækst

Hvis vi siger, at vi skal finde den procentvise ændring fra 10.500 til 12.500, så skal vi stille tallene op i følgende formel:

(slutværdi – begyndelsesværdi) / begyndelsesværdi * 100
(12.500 – 10.500) / 12.500 * 100
Det er lig med 16
Det vil altså sige, at den procentvise stigning er 16%.

Udregning af den eksponentielle vækst
En eksponentiel funktion har følgende formel:
f(x) = b * a^x

Dm(f) = R
Vm(f) = R+

(a og b SKAL være positive tal).

Herunder kan du se et eksempel på en eksponentiel funktion. I dette tilfælde er det en kapitaltilskrivning, der bliver brugt som eksempel – altså en eksponentiel vækst.

f(n) = K0 * (1+r)^n
f(n) er kendt som slutkapitalen.

Hvis du vil udregne en kapitalfremskrivning/eksponentiel vækst, så skal du bare bruge ovenstående formel.

Hvis du gerne vil blive god til at udregne procentvis vækst og eksponentiel vækst, så anbefales det at lave nogle opgaver selv, så du kan øve dig lidt mere. Inden for matematikkens verden er øvelse = mester. Held og lykke med dine opgaver.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.