Udregning af rumfang af kugle

Når man kommer op i de højere klasser, vil man på et eller andet tidspunkt kommer til at skulle beregne rumfang af forskellige objekter. Du skal naturligvis også beregne rumfanget af en kugle. Men hvad er rumfanget?

Rumfanget: Rumfanget er det man kan have ind i objektet. Tag mælkekartonen som et eksempel. Inde i denne karton, kan du have mælk i. Det er her selve mængden af mælken, som vi beregner når vi skal finde vores rumfang – vi finder ud af, hvor meget der kan være inde i den. Man kan ved hjælp af mange forskellige formler for rumfanget, beregne forskellige objekter ud. Har man først fået fingeren på at kunne beregne rumfanget ud af en kugle, vil de andre formler virke lettere. Beregning af rumfanget af en kugle, er ikke just en af de formler alle husker i hovedet – eller er hovedregning. Har man dog styr på formlen i hovedet, og kan beregne den via hovedregning – går det som en leg. Men får at skulle kunne dette, bør man øve sig og først kende til formlen af beregning af rumfanget for en kugle – det ser således ud.

Sådan beregnes rumfanget af en kugle: For at kunne beregne rumfanget af en kugle, skal du kende disse symboler;

r = radius

π = 3,14

V = rumfang

Så snart du har tal på disse symboler, kan du så småt begynde at beregne rumfanget ud af din kugle. Her skal du sætte dine tal ind i denne formel, som er formlen for udregning af en kugle:

4πr³ / 3

Disse tal indsættes dernæst i formlen, og man vil dermed kunne finde kuglens rumfang. Hvis man ikke kan finde π på ens lommeregner, skal man huske, at π også er 3,14.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.