Hvad betyder inflation, deflation og hyperinflation?

I dette indlæg vil vi udelukkende beskæftige os med de økonomiske termer inflation, deflation og hyperinflation. Disse termer/begreber er vigtige at kende til, da det er vigtige elementer i den internationale økonomi. Hvis du gerne vil blive bedre til eksempelvis samfundsfag og international økonomi, så bør du læse med her, så du har 100% styr på, hvad inflation, deflation og hyperinflation er. God fornøjelse med artiklen. Vi starter med inflation.

Inflation

Det bliver af eksperter betegnet som et makroøkonomisk fænomen. Inflation handler om, at der er en løbende og generelt stigning i priserne på varer og ydelser. Varerne og ydelserne bliver altså dyrere at købe som forbrugere.

Inflation kommer bl.a. fordi vi forbrugere får flere penge mellem hænderne og efterspørger flere varer. Det presser altså priserne op på varerne, hvorfor vi vil se en inflation.

Deflation

Deflation bliver også betegnet som et makroøkonomisk fænomen. Faktisk er deflation det komplet modsatte af inflation. Det vil altså sige, at der løbende er et generelt fald i priserne på varer og tjenesteydelser. Varerne bliver altså billigere at købe som forbrugere.

Hyperinflation

Hyperinflation bliver betegnet som en inflation, der simpelthen er ude af kontrol. Hvis inflationen overstiger 50% om måneden, så er der tale om en hyperinflation. Der er ikke rigtig nogen præcis definition på, hvornår der er tale om en hyperinflation, men som hovedregel kan du gå ud fra ovenstående. Når først et land oplever en hyperinflation, så er det meget svært at komme ud af krisen igen, fordi det typisk fungerer som en ond cirkel.

Tyskland var især i 30’erne udsat for hyperinflation grundet wall street krakket. Der er billeder af, at tyskere kører rundt med trillebører der er fyldt med pengesedler fordi priserne er steget så meget. Forbrugernes penge bliver samtidig intet værd. Hyperinflation er en meget slem form for økonomisk krise.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.