Information om moms

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. I dag bliver det dog beskrevet som merværdiafgift. Moms fungerer som en indirekte skat, der beregnes ud fra varens salgspris og det er sælgeren af produktet/varen som skal opkræve det.

Som sælger modregner man momsen der er eksempelvis er betalt ved indkøb. Denne modregning skal så indberettes til skat. Det vil sige, at den moms en virksomhed/forretning betaler, er forskellen mellem salgs og købsmoms (merværdien).

Ved køb i detailforretninger er det slutbrugeren, der betaler momsen af varerne.

Moms og Danmark

Momsen blev faktisk indført her i Danmark i 1967. Momsen afløste den daværende ”omsen”, der også fungerede som en omsætningsafgift, der udelukkende blev opkrævet i detailleet. I 1967 var momsen kun på 9%, hvilket var meget lavere end i dag. I dag er momsen på hele 25% – altså en fjerdedel af prisen af det solgte. Dog valgte regeringen fra 29. maj 1975 til 1. marts 1976 at nedsætte momsen til 9,25% af økonomiske årsager.

Momsen bliver i høj grad brugt til at regulere vi forbrugers adfærd. Den bliver diskuteret flittigt mellem politikerne, hvor nogle mener, at den skal sættes ned og andre mener den skal hæves. Momsen er et stærkt økonomisk værktøj.

Det er vigtigt at få betalt sin moms som virksomhed, da man ellers vil modtage bøder fra skat. Typisk skal du betale moms og opgøre dit momsregnskab fire gange om året. Dog kan du godt anmode om, at du kun skal gøre det hvert halve år. Før skat vil tillade dig, at du kun skal betale moms hvert halve år, er det nødvendigt at de kender lidt til dig og din forretning inden. Hvis du er god til at betale det du skal og til tiden, så er det meget sandsynligt, at skat vil lade nøjes med at betale hvert halve år.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.