Information om momssatser på forskellige varer

Det er vigtigt at have styr på, hvad moms er for noget – især som virksomhedsejer, hvor moms fylder en stor del af regnskabet. I dette indlæg vil vi udelukkende beskæftige os med moms og momssatser på forskellige varer. Har du spørgsmål til moms eller lignende, skal du være mere end velkommen til at benytte dig af kommentarfeltet nederst på siden. God fornøjelse med indlægget.

Man bliver betegnet som momspligtig, hvis man som person eller momspligtigt selskab driver selvstændig økonomisk virksomhed. Typisk betaler man moms af varer og ydelser, der leveres i Danmark (også kendt som udgående moms). I øvrigt skal der betales moms af de varer som bliver taget ud af virksomheden til privat brug.

Hvilke varer og tjenesteydelser er moms fritaget?

Her i Danmark er der faktisk nogle varer og tjenesteydelser man ikke skal betale moms af. Herunder er der en liste på eksempler man ikke skal betale moms af:
– Kunstneriske virksomheder (forfatter, komponist og lignende)
– Forsikringsvirksomhed (ydelser der udføres af forsikringsmæglere og formidlere)
– Långivning og formidling af lån
– Frimærker (læs mere om reglerne på SKAT.dk)
– Personbefordring (omfatter dog ikke anden erhvervsmæssig kørsel med passagerer)

Momssatser på forskellige varer
Herunder kan se momssatsen på forskellige varer. Tallene og oplysningerne er hentet fra BillysBilling. Et dansk regnskabsprogram der gør det simpelt at føre regnskab.

Halvmoms 12,5%
Typisk benyttes halvmoms hvis man eksempelvis overnatter på et hotel.

Kvartmoms (repræsentation) 6,25 %
Hvis du eksempelvis er på restaurant med firmaet, så udgør momsen normalt 25 % men du kan kun få fradrag for det kvarte.

Normal moms 25%
På alle normale fradragsberettigede varer/tjenesteydelser

Momsfrit 0%
Hvis varen ikke er påført moms, så er der ingen moms og der er dermed ikke noget som kan fratrækkes.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.