Hvordan udregner man en procentstigning?

I langt størstedelen af de tilfælde, hvor man arbejder med procent, så er det ikke procenten af et tal man er interesseret i, men derimod hvor mange procent et tal er steget med over en given periode. Blot som et kort eksempel, så kan det eksempelvis være i forbindelse med en prisstigning på en vare eller en tjenesteydelse.

Formel for procent

Hvis man ønsker at lægge et vidst antal procent (%) til et tal, så kan dette gøres ved at gange med 1+%, hvilket giver følgende formel (det tal, der skal forøges er blevet navngivet K): K * (1 + %). For at plane det lidt mere ud, så finder du et eksempel nedenfor, hvor der er brugt reelle tal i stedet, hvilket giver et bedre indblik i regnemetoden.

Eksempel og udregning for procentstigning

Lad os antage, at en vare sidste år kostede 120 kr., hvorefter butikken har meldt ud, at de forventer en prisstigning på 10% i løbet af dette år. Hvad ender varen så med at koste? Svaret på dette spørgsmål kan kun findes ved hjælp af én formel, der ser således ud:

120 * (1 + 10%) = 120 * (1 + 0,10) ) = 120 * 1,10 = 132 – dette betyder så, at den nye pris lyder på 13 kroner, hvilket naturligvis er 10 procent højere i forhold til prisen fra året før.

Det ser mere kompliceret ud end det er, for i realiteten er det ikke særlig svært, men man bilder sig dog hurtigt andet ind. For at lave en kort opsummering, så kan et tal forøges med et vidst antal procent ved at gange tallet med 1 + antallet af procent tallet skal forøges med.

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.