5 tips til at blive bedre til at skrive

Hvor skal du kigge hen, hvis du vil lære at skrive bedre? Der er flere forskellige muligheder. Du kan tage et skrivekursus, læse bøger og biografier om mænd og kvinder, der har slået igennem som skribenter og forfattere.

Her vil du finde vores bedste råd til at blive en bedre skribent her og nu.

Kom til sagen

Din læser gider ikke spilde sin tid på at høre om alt for meget baggrundshistorie, lange introduktioner og anekdoter. Hvis du ikke eliminerer disse ting, vil din læser miste opmærksomheden og lave noget andet, som er sjovere lige i øjeblikket.

Dette gør sig især gældende i dag, hvor de fleste tekster bliver læst på internettet, hvor der konstant er forstyrreler og afbrydelser.

Skriv din tekst og lad den hvile

Når du har skrevet din tekst, så lad den hvile i mindst en dags tid og læs den så igen. Du vil opdage at du har et helt andet perspektiv når du genlæser din tekst, og du vil være i stand til at forbedre den gevaldigt. Hvis du skriver en roman, bør du skrive din kladde først og lade den hvile i helt op til en måned eller længere, da det er et større projekt.

Læs højt for dig selv

Dette gælder specielt hvis du er ny i skriveverdenen og har brug for at forbedre dig. Nogle gange er vi uopmærksomme på de fejl vi begår, når vi skriver. Der er ingen til at fortælle os, at det lyder mærkeligt, men hvis du læser højt for dig selv, vil du opdage disse fejl.

Du vil kunne se om sproget er korrekt eller ej, om der er grammatiske fejl, om en sætning er forlang eller ej, og vigtigst af alt: formår du at komme ud med den rigtige besked til dine læsere?

Det er en kunst at skrive

Hvis du skriver en blog til en bestemt niche, er du nød til at kende dit publikum, og det er en sand kunst at kunne skræddersy sit materiale til dette publikum. Når du skriver handler det ikke om at skrive en laaang brødtekst. Hvis dine læsere ville læse brødtekst, havde de læst en bog.

Før du begynder at skrive, så stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvorfor skriver jeg dette? Hvad vil jeg sige med denne tekst?
  • Hvad er min læsers formål?
  • Hvad er slutresultatet? Vil jeg have mine læsere til at skride til handling?

Det er også vigtigt, at dit publikum kan relatere til dig. Denne dimension spiller en kæmpe rolle i dag. Specielt hvis du er romanforfatter, er det vigtigt, at dine læse kan relatere til de forskellige karakterer i din tekst.

Skriv meget

Det måske mest åbenlyse råd af alle. For at blive en dygtig skribent eller forfatter, er du nød til konstant at arbejde på dine færdigheder. Du er nød til at skrive MEGET. Hvis du føler at du laver for mange overspringshandlinger, så er det en god idé at give dig selv mindre, mere overskuelige opgaver. Du kan f.eks. starte dagen med at skrive 200 ord om et emne, du rigtig godt kan lide. Du vil opleve at så snart du har skrevet de første 200 ord, er det svært at stoppe igen.

Her er nogle praktiske tips:

  • Læg en tidsplan og hold dig til den. Der er forskellige planlægningsværktøjer, som du kan finde på nettet eller som app til din smartphone.
  • Brug en timer. Hvis du presser dig selv til at skrive på tid, vil du få arbejdet meget mere end uden.
  • Læs og redigér altid dine tekster. Du vil finde fejl og muligheder for at forbedre sproget i din tekst.
  • Læs blogs om at skrive. Du vil kunne følge med i de seneste trends og tendenser, og det vil give dig materiale til at skrive dine egne tekster.

Hvorvidt disse råd gør sig gældende for dig, kommer selvfølgelig an på din niche og din skrivestil. Du vil ikke blive verdensmester på en aften. Hvis du bliver ved med at øve dig og skriver regelmæssigt over en længere periode, vil du måske.

Vi håber disse råd har været dig behjælpelige og ønsker dig held og lykke med din skrivekarriere!

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.