Hvordan undgår man overspringshandlinger – vores bedste råd

Udsætter du altid ting, som du egentlig skal have gjort færdige? En aflevering, en tur til lægen, dit nye pas? Vi laver alle overspring en gang imellem, men det kan være svært, hvis der er en aflevering eller en eksamen, som du er nød til at læse op på.

Her er vores guide til at forstå og overkomme overspringshandlinger.

Hvorfor laver vi overspring?

Biologisk set vil vores hjerne gerne bruge så lidt energi som muligt. Den vil altså altid tage den nemmeste rute. Altså..

Vores hjerne vil altid gerne guide hos hen mod noget, der er rart og væk fra noget, der ikke er rart. Hvis du ikke laver en aflevering, som du burde lave, føler din hjerne en større belønning. Tænk over en opgave, som du burde lave nu. Der er gode chancer for, at du ikke vil kunne lide at lave den.

Når belønningen ved at færdiggøre opgaven ikke er fristende nok, skaber din hjerne sin egen gode følelse uden at udføre opgaven.

Her er nogle generelle grunde til vi laver overspring:

  • Frygt. Er du bange for, at det du laver ikke er godt nok?
  • Overinformeret. Er du så overvældet med information, at du går helt i stå?
  • Distraktioner. Bliver du nemt distraheret af eksmelvis: mobil, facebook eller dine omgivelser?

Men hvordan stopper man med disse overspring?

Du har en aflevering for, og du kan bare ikke komme i gang. Her er et råd, som mange folk vil give dig: bare skriv, lad være med at tænke over grammatik og stavefejl, bare begynd”.

Det har du måske hørt før, og det er et godt råd, specielt hvis du er perfektionist, fordi det virker ofte. Begynd at skrive dine tanker ned, du skal næsten lade være med at tænke. Ligesom brainstorming. Du vil få momentum, og ligepludselig bliver det let at finde på idéer, og det er ikke så svært at fortsætte som før.

Et bisart trick – der virker!

Det her trick virker måske en smule sært, men det virker alligevel.

I stedet for at sætte tid af til at skrive din opgave (eller hvad du end springer over), så sæt en time af til at sidde ved dit skrivebord og stirre ind i væggen. Og prøv om du kan gøre det.

Det der vil ske er, at din hjerne ser hvor dumt det egentlig er, det du laver, og du vil grine af dig selv. Du sidder der hvor du normalt arbejder, du har din computer eller dit papir og kuglepen foran dig, men du stirrer bare ind i væggen.

Det er jo næsten for dumt. Herefter er det meget lettere at begynde på det arbejde, du skal have lavet.

Ansvarlighed

Noget du kan gør er, at fortælle andre folk, hvad det er du arbejder på. Bed dem om at holde dig ansvarlig. Det virker specielt godt, hvis personen er en, du ikke vil skuffe.

Ansvarlighed virker også godt, hvis du prøver at opbygge nye og bedre vaner. Eksempelvis, hvis du vil undgå at spise usundt. Så når det er noget, du personligt gerne vil opnå, men det er svært. Så er det at blive holdt ansvarlig en super god måde.

OBS! Ansvarlighed virker ikke for alle mennesker. Nogle føler sig presset, og så kan det blive endnu sværere at udføre deres opgaver. Tænk over hvad der virker for dig.

Luk alting ned!

Et meget simpelt trick.

  • Sæt din telefon på flytilstand og læg den oven på skabet inde på din mors værelse. Få den så langt væk som muligt.
  • Anskaf dig den udvidelse til Chrome der hedder News Feed Eradicator. Den erstatter din newsfeed på Facebook med et motiverende citat – eller sletter den helt, så du ikke bliver distraheret.
  • Gør dit skrive bord rent. Det er lettere at arbejde, når der ikke ligger alle mulige ting og fylder.
  • Træk stikker ud af tv’et og gem fjernbetjeningen samme sted som din telefon.

Gør tabet større end gevinsten

Hvis du virkelig vil presse dig selv, så kan du indgå en aftale med en ven om, at hver eneste gang du ikke får noget gjort, så skal du støtte et formål, du ikke går ind for med 100kr.

Det kan eksmepelvis være Donald Trumps valgkampagne, eller det parti du bryder dig mindst om i dansk politik.

Så hver gang du misser en ellers planlagt dag i styrkecenteret, så bliver du 100kr. fattigere, og Trump bliver 100 kr. rigere.

Dette er naturligvis en lidt ekstrem metode, men hvis der er noget, der er virkelig vigtigt for dig at få gjort, så virker det altså. Tabet og følelsen ved at skulle donere penge til noget, du absolut ikke støtter vil føles meget værre end at udgøre denne opgave.

Lære mere om overspringshandlinger (procrastination) af Brian Tracy her.

Vi håber denne artikel har været dig til gavn, og at du for bedre styr på dine overspring! Kommenter gerne, hvis du har nogle gode metoder selv.

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.