Sådan skriver du en god jobansøgning

Du sælger dig selv med din jobansøgning. Af den grund skal den være iøjnefaldende for din potentielle arbejdsgiver og vække nok interesse til, at hun eller han læser dit CV.

Har du endnu ikke lavet dit CV perfekt? Læs vores guide til et godt CV her.

Din jobansøgning

Arbejdsgivere forventer, at folk med en universitetsuddannelse besidder visse færdigheder, uanset hvilket område de har studeret. Disse færdigheder kan så at sige “overføres” fra uddannelsen til din arbejdsplads. Typisk er der tale om analytisk tænkning, sociale færdigheder, projektarbejder og lignende.

Det er vigtigt at du viser, at du besidder disse færdigheder, udover din ekspertise indenfor dit specifikke område. Din jobansøgning bør beskrive hvordan dine færdigheder og din erfaring passer til den frie stilling.

Din jobansøgning bør svare spørgsmålet: hvorfor skal vi ansætte dig?

  • Vær personlig og entusiastisk, men stadig objektiv. Din jobansøgning bør være målrettet og præcis. Den bør ikke være længere end en A4-side. Den bør være let at læse, så undgå lange og snørklede sætninger. Det bør ikke virke som arbejde, at læse din jobansøgning. Du kan forsøge at skrive i samme tone, som jobannoncen.
  • Besvar eventuelle spørgsmål i jobannoncen. Din jobansøgning bør være skrevet til netop denne stilling. Kopier aldrig din jobansøning. Vis arbejdsgiveren, at du rent faktisk har læst jobannoncen.
  • Beskriv dine kompetencer. Hvorfor passer du til denne stilling og til denne virksomhed? Hvorfor er du interesseret i netop denne stilling? Hvorfor er du det bedste valg? Brug specifikke eksempler til at beskrive dig selv og dine evner. Det fungerer altid bedre.

Online jobansøgning

Det bliver mere og mere normalt at skrive jobansøgninger gennem en virksomheds hjemmeside eller via e-mail. Mange arbejdsgivere sætter pris på at modtage jobansøgninger elektronisk, da det gør det lettere at holde styr på de forskellige ansøgere. På denne måde kan de videresende den rigtige data til de rigtige personer. F.eks. en afdelingsleder.

Det er vigtigt at du husker at behandle en elektronisk jobansøgning på samme måde, som du ville behandle en “normal” jobansøgning.

Er er nogle gode råd til din online jobansøgning:

  •  Forbered længere svar på forhånd. Læs korrektur på din jobansøgning, skriv den først i et skriveprogram, fx Word, som har en automatisk ordbog. Du kan kopiere og indsætte dine svar direkte i formen derefter.
  • Hvis det er muligt, så gem din jobansøgning på virksomhedens hjemmeside, og tag en pause. På den måde er det langt nemmere at opdage sine egne fejl.

Uopfordret jobansøgning

Hvis du er på udgik efter et sommerjob eller bare er interesseret i en bestemt virksomhed, kan du skrive en uopfordret ansøgning. Denne type ansøgning bør skabe interesse med det samme og være kort og præcis.

  • Du bør sende din ansøgning direkte til din potentielle chef. Det er vigtigt, at du får fat i den person, der rent faktisk skal tage beslutningen. Denne person kan have planer, som afdelingsledere endnu ikke kender til.
  • Begynd med at introducere dig selv og gå derefter lige til pointen. Fortæl hvorfor du ansøger og beskriv præcis hvilken type arbejde du interesserer dig for. Fortæl også hvornår du kan starte og hvor længe ud ønsker at blive.
  • Vis dig selv frem på en positiv måde. Beskriv dine færdigheder og hold dig til de ting, der er interessant for virksomheden.
  • Vis hvad du kan gøre for virksomheden, ikke hvad virksomheden kan gøre for dig. Vis at du er motivere og har ambitioner. Det er også vigtigt at du viser, at du er villig til at arbejde hårdt for virksomheden.
  • Hvis du har gode referencer fra tidligere arbejdsgivere, så send dem med. De skal selvfølgelig være relevante, og husk at spørge din tidligere arbejdsgiver om lov.

Send jobansøgninger til de virksomheder, der interesserer dig. Husk at det vigtigt at du tilpasser hver eneste jobansøgning, så den fokuserer på virksomhedens specifikke behov. Arbejdsgiveren bør føle, at du taler til hende eller ham, og ikke til nogen andre. Hun eller han bør få følelsen af, at du kender til virksomheden allerede.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.