Sådan skriver du et godt CV

CV betyder curriculum vitae, som på latin betyder livsløb. Det er en opsummering af din uddannelses- og arbejdshistorik. Dit CV indeholder din erhverserfaring, dine kompetencer mm. Det bruges til at vise din potentielle arbejdsgiver, hvad du har lavet i din fortid, så hvis du er interesseret i et arbejde, er du nød til at give dit CV stor opmærksomhed.

Skal du skrive dit CV på engelsk? Læs vores guide her.

Hvad er formålet med et CV?

CV’et skal sørge for, at du får din potentielle arbejdsgivers opmærksomhed. Det egentlige formål er at vise hvordan du vil have værdi for din arbejdsgiver. Det skal vise dine kompetencer på en attraktiv måde, så arbejdsgiveren gerne vil have dig til jobsamtale. Derfor er det rigtig vigtigt at skrive et godt CV, da det kan betyde forskellen mellem at være i arbejde eller arbejdsløs.

Hvad skal et CV indeholde?

Det mest normale er, at opdele sit CV i flere sektioner. Eksempelvis:

 • Uddannelse
 • Joberfaring
 • Sprogkundskaber
 • IT-kundskaber
 • Udmærkelser og priser
 • Offentliggørelser
 • Evt. referencer
 • Kontaktsoplysninger

Du kan også tilføje andre punkter, som ikke har ligeså stor relevans direkte til arbejdsopgaverne, men som stadig er vigtige for din potentielle arbejdsgiver. For eksempel:

 • Frivilligt arbejde
 • Civilstatus
 • Interesser

Du kan også sagtens inkludere ting, som ikke står på denne liste. Bare sørg for, at de har relevans for din potentielle arbejdsgiver. Hvis de ikke har relevans for arbejdsgiveren, så lad være med at skrive dem på.

Forberedelse

At skrive et godt CV kræver mere end blot at smide de ovenstående punkter ned på et stykke papir. Af den grund er det vigtigt, at du forbereder dig inden du skriver dit CV.

Skriv al relevant information under ovenstående punkter. Husk at tilføje andre kategorier, som er relevante for dig. Fx under uddannelse, bør du også tilføje konkurrencer, du har vundet, certifikater osv. Husk at tilføje datoerne for dine uddannelser, jobs m.v.

Det er ikke sikkert, at alt dette er relevant i samtlige jobansøgninger, du kommer til at skrive. Derfor anbefaler vi stærkt, at du skræddersyr dit CV specifikt efter hvilken stilling, du søger.

Målret dit CV

Målret dit CV efter hvilken arbejdsgiver du søger hos. Arbejdsgivere modtager ofte tonsvis af ansøgninger, og dem som bare er kopieret og videresendt når sjældent længere end til papirkurven.

Giv arbejdsgiveren det han eller hun søger, ved ikke at skrive irrelevant information. Du behøver ikke nødvendigvis redigere dit CV helt vildt fra gang til gang, men fremhæv de kvaliteter, som er vigtige for den stilling, du søger. Hvis det er et salgsjob, så fremhæv dine kommunikative kompetencer, f.eks. præsentation og tale.

Selvom det kan virke besværligt at skræddersy sit CV til hver enkelt stilling, du søger, så er det det hele værd i sidste ende. Hvis du målretter dit CV specifikt, vil du alt andet lige opleve en langt højere svarrate.

3 gode tips til dit CV

Her til sidst vil vi give dig et par gode tips

 1. Lad være med at bruge en masse forskellige skrifttyper i dit CV. Hvis du sender dit CV elektronisk, så hold dig til Calibri, eller en anden font, som er læsevenlig på en skærm. Hvis dit CV er på papir, så brug Times New Roman. Undlad også figurer, dekorationer mm. i CV’et.
 2. Kort dit CV ned til højst 2 sider. Dit CV bør være overskueligt at læse. Hvis det er rodet, vil din arbejdsgiveren automatisk opfatte dig som en rodet person. Derfor er det vigtigt, at du holder dig til det væsentlige i dit CV.
 3. Læs korrektur på dit CV. Du bør altid tjekke for stavefejl, tastefejl osv. før du sender dit CV. Få en anden til også at læse det igennem. Hør hvad der lyder mærkeligt og lav det om. Dit CV er dit førstehåndsindtryk, så sørg for at det er et godt et.

Vi håber vores CV-guide har været brugbar. Hvis du har brug for hjælp til selve din jobansøgning, så læs mere her.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.