Hvordan beregner man overfladen på kegle?

Inden for matematikkens verden findes der et hav af figurer i mange forskellige størrelser og udformninger. En af disse figurer er keglen. Keglen er en ret sjov figur, da den som sådan ikke rigtig har nogen ”lige” kanter som eksempelvis firkanten og trekanten.

Firkanten og trekanten er to figurer, der er meget lette at regne med og på – det er keglen ikke grundet dens ret atypiske form. Men selvom keglen har en sjov form, så skal vi alligevel lære, hvordan vi regner med den. Og det kan du netop i dette indlæg.

I dette indlæg vil du lære, hvordan du beregner overfladen på en kegle. Du vil også få et praktisk eksempel så du bedre kan forstå udregningsmetoden. Alt dette har til formål at gøre dig uhyre god til at regne med kegler. God fornøjelse.

Læs også: Hvordan udregner man volumen (rumfanget) af en kegle?

Sådan beregner du overfladen på en kegle

Typisk opdeler man kegler i to grupper: Den rette kegle og den skæve kegle. Du vil lære at regne overfladeareal ud på dem begge to. Faktisk er den formel du skal benytte til at udregne overfladearealet den samme, hvad enten det er en ret eller skæv kegle.

Formlen for at udregne overfladearealet er som følger:
Overfladen af keglen = pi * r * a

r = radius
a = længden på keglens side

Eksempel
For at kunne forstå beregningen lidt bedre, har du her et konkret eksempel.

Vi har en kegle, der har sidelænge på 20 cm og en radius på 10 cm. Disse tal skal nu indsættes i vores formel, så vi får følgende:

overfladeareal = pi * 10 * 20
Dette giver: 668 cm2

Så let er det faktisk at beregne overfladearealet af en kegle. Nu er det din tur til at lave din egne øvelsesopgaver, så du kan blive endnu bedre.

Anbefalt

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.