Sådan udregner du procentstigning

Der kan være meget at holde styr på når det gælder matematik og ikke mindst alle de lange formler, og at kunne regne i procent er en vigtig kundskab.

Hvis det kniber lidt med at huske hvordan det nu var man gjorde, har vi her udarbejdet en lille guide til, hvordan du nemmest og hurtigst udregninger en stigning i procent – så behøver du ikke at Google det næste gang!
Hvad kan procentregning bruges til?

Et procent beskriver en brøkdel i hundrededele. Det er vigtigt at have en basal forståelse for konceptet procentregning, og det gælder ikke kun når vi taler om i faget matematik men også i dagligdagen. Hvis du for eksempel støder på en avisoverskrift som skriver, at 10% af alle danskere er blevet ramt af en smitsom sygdom, hvor mange er der så tale om?

Med de rette oplysninger kan du udregne dette fuldstændig nøjagtigt.

Når vi taler om potentielle prisstigninger, er vi i mange tilfælde ikke nødvendigvis interesseret i at kende procenten af et tal, men nærmere hvor mange procent et bestemt tal er blevet forhøjet.

Tips: Hvordan finder man ændringen i procent?

Udregningen af procentstigningFor at regne ud hvor meget en vare er steget i procent, er det nødvendigt at have varens før- og efterpris. Husk på, at der ikke nødvendigvis behøver at være tale om priser – i princippet kan du udregne alt, for eksempel hvor mange æbler der er tilføjet til frugtkurven.

Først skal forskellen mellem før- og efterprisen regnet ud.

Hvis et produkt før kostede 180 kr. men stiger til 210 kr., har du altså en forskel på 30 kr. Nu kommer det mest interessante. Nu skal altså nu anvende denne og dividere den med før-prisen. Derefter ganger du det nye tal med 100, hvorefter du vil få oplyst den komplette stigning i procent. 


Prøv at udregne procenten på egen håndSom vi også nævnte tidligere, er der meget at holde styr på når vi taler om matematik, og virker ovenstående forvirrende, kan det være en god idé at prøve at udregne procentstigningen på egen hånd.

Heldigvis findes der masser af værktøjer på nettet som kan hjælpe dig i gang, og sider som emu.dk har komplette guides og opgaver der omhandler procentregning. 


Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.