Skal jeg betale skat af min hobbyvirksomhed?

Der er mange danskere som i dag allerede har ført deres drøm om en hobbyvirksomhed ud i livet. For de fleste starter deres projekt blot som en hyggelig fritidsinteresse der tager form hjemme blandt familiens rammer, men mange finder faktisk ud af, at det er ganske muligt at tjene lidt ekstra – og en hobbyvirksomhed fungerer desuden som en udmærket start for dig som ønsker at ’øve’ dig lidt i det at drive egen virksomhed.Når pengene begynder at tikke ind på kontoen, kan det dog være svært at helt vurdere, hvad der betragtes som en almindelig virksomhed og hvad som betragtes som en hobbyvirksomhed. Hvis du dog giver dig god tid til at sætte dig ind i hvordan en hobbyvirksomhed drives og fungerer, er det slet ikke så svært at holde styr på hverken regnskab eller andre finansielle aspekter. Skat og moms for hobbyvirksomhederI Danmark skal du altid betale skat af dine fortjenester fra din hobbyvirksomhed, uanset hvor små beløb der er tale om. Hvor meget du skal betale i SKAT afhænger dog af din skattesats og eventuelle fradrag, så du kan med fordele anvende SKATs egen beregner for at få en idé om, hvor stor en procentdel af dine fortjenester du må vinke farvel til.Når det drejer sig om moms, kan man som hovedregel sige at en hobbyvirksomhed ikke skal betale moms, uanset hvor stor omsætningen er på. Der findes dog undtagelser for denne regel alt afhængig af din personlige situation og hvordan din hobbyvirksomhed drives, så det anbefales først og fremmest at du søger vejledning hos SKAT.

En klar forudsætning for at din hobbyvirksomhed kan forblive momsfri, er at du ikke er motiveret af penge, men primært driver din virksomhed på grund af en oprigtig interesse i det du laver. Dette er igen noget som SKAT vil gå ind og vurdere og træffe en afgørelse baseret på deres observationer.

Gem al dokumentation fra din hobbyvirksomhed

I Danmark stilles der ingen krav til bogføring, hvilket også betyder at du ikke behøver at udarbejde en årsrapport. Dog er det stadig vigtigt, at du sørger for at have styr på al dokumentation i virksomheden som kan bruges som fremtidig reference. Det anbefales derfor kraftigt, at du altid husker at gemme alle kvitteringer, samt potentielle regninger som du modtager og får betalt.

Dette vil ikke blot hjælpe dig med at give dig et bedre overblik over dine fortjenester og udgifter, men vil også hjælpe dig med at udarbejde et årligt regnskab. 
Husk: det er dit ansvar at oplyse om hobbyvirksomhedens fortjenesterEfter hvert endt år, er det dit ansvar alene at indtaste al overskud gennem året i SKATs selvangivelse. For at kunne udarbejde dine fortjenester korrekt, er det derfor en forudsætning at du holder styr på, hvor meget din hobbyvirksomhed tjener.

Der findes systemer på nettet som kan hjælpe dig i gang med at lægge et regnskab, men føler du, at du kan klare dette på egen hånd, er det selvfølgelig også en mulighed.

Tips: 5 af verdens bedst betalte jobs

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.