Amning – hvordan gør man?

At fuldamme sit barn op til 6 måneder (ren amning) er hvad der anbefales. Det er der flere grunde til. Det er bl.a. bevist at amning kan forbedre din babys kognitive udvikling. Amning kan gøre din baby mere intelligent.
Undersøgelser har vist at voksne der blev ammet som små – sammenlignet med voksne der fik erstatning:

 • Havde lavere blodtryk
 • Havde lavere kolesterol tal
 • Havde lavere chance for overvægt
 • Havde lavere chance for at udvikle type 2 sukkersyge

Læs vores råd til en god børnefødselsdagen her

Hvordan kommer jeg i gang?

Amning kan tage alt fra 10-40 min, så find en behagelig stilling inden du går i gang. I begyndelsen, når du stadig er ved at lære det, er det vigtigt ikke at stresse. Skab dig en god atmosfære hvor du kan slappe af.

Hvis du har let ved at blive distraheret af lyde, så find et stille sted. Hvis du har det med at komme til at kede dig, så find en stilling hvor du kan læse eller evt. se tv samtidig.

 • Hold dit barn I en position, hvor du ikke får ondt i arme, ryg og nakke.
 • Sørg for at du og baby har fundet en god og afslappet stilling, før du går i gang.
 • Babys læber må ikke foldes indad, de skal være helt afslappede.
  Hvis det gør ondt når baby tager fat, kan du hjælpe baby med at slippe ved at stikke din lillefinger ind mellem babys gummer og dit bryst. Og prøv så igen. Så snart baby får korrekt fat, klares resten selv.
 • Vær opmærksom på hvordan dine bryster føles når baby tager fat. Baby bør have vidt åben mund, og ikke kun tage fat med læberne, brystet er ikke et sugerør. Jo mere bryst baby gaber over jo bedre, for at få den bedste sutteteknik.
 • Hav dyne og puder I nærheden til at støtte dig selv eller baby.

Hvad er den bedste stilling?

Det er individuelt fra person til person hvad der er den mest behagelig ammestilling. Her er nogle i kan prøve:

 • Laid-back amning betyder at du ligger på ryggen, så baby kan ligge oven på dig og du har hænderne fri til at støtte din baby.
 • Vugge stilling betyder, at du har din baby i armene støttet af puder – den typiske ammestilling.
 • Har du store bryster, er det måske rarest at ligge på siden mens du ammer, eller måske vil du prøve have baby I armene men liggende langs dine ribben.

Amning kræver øvelse, og er en færdighed du og baby må lære fra bunden. Giv jer selv så meget tid i har brug for, da det er nødvendigt at finde den helt rigtige metode for jer. Tag én amning ad gangen.

Amning og alkohol

Hvis du drikker alkohol vil en lille del ende i din brystmælk. Det er dog ikke umuligt at nyde et glas champagne til venindens bryllup, eller et glas vin til middagen. En simpel regel er, at det tager 2 timer for én genstand at være ude af kroppen, og derefter er det sikkert at amme igen. De fleste babyer spiser med minimum 3+ timers mellemrum. Sørger du for at amme lige inden du nyder et glas, burde det gå helt fint. Det bedste vil være at undgå alkohol, når du ammer.

Flere gode råd til amning

Når du ammer er det en god idé at have et lille lager af uundværlige ting inden for rækkevidde. Vand er nok den vigtigste, da man kan blive meget tørstig af at amme. Frugt eller en anden snack er også rart at have ved hånden, da amning som nævnt tidligere kan tage tid.

Det kræver en stor portion energi at amme, og det er slet ikke usædvanligt at blive mere eller mindre søvnig imens. Mange falder i søvn under amningen – specielt i begyndelsen – og foretrækker af den grund en liggende ammestilling.

Har du et barn der spiser langsomt, eller kan i bare godt lide at tage jer god tid med amningen er en god bog (eller fjernbetjeningen) også god at have. Så længe det ikke forstyrrer amningen. Så længe barnet er helt lille er der ikke så meget der kan distrahere det fra amningen, men i takt med udviklingen vil du opdage at lyde og bevægelser kan være meget forstyrrende for barnet og endda gøre det helt umuligt at amme.

Nogle finder at det er godt at vænne barnet til almindelige dagligdags lyde helt fra starten, mens andre foretrækker ro. Det er helt op til jer, hvad det fungerer bedst. Har du et barn der ikke kan holde fokus pga. lyd, er det bare sådan det er- børn er bare forskellige.

Bonusinfo om amning:

 • Du kan amme selvom du ikke har født!
 • I Danmark ses det som langtidsamning, hvis man ammer efter barnet er 1år
 • I gamle dage var det helt normalt at have en amme til sit barn, altså en anden kvinde der ammede dit barn hvis du ikke havde mælk nok.

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.