Sådan lærer du et sprog – 3 tips

Nogle er bedre til at lære sprog end andre. Det kaldes sprogøre!.. er det ikke rigtigt?

Ikke helt. At lære et sprog, der ikke er dit eget handler om hvor meget arbejde du er villig til at ligge i det. Det er dog sådan, at nogle vælger en langsommere rute end andre. Derfor tror mange, at dem der “lærer hurtigt” besidder noget specielt, som vi andre ikke gør. Sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

Men hvordan lærer man egentlig et sprog hurtigt? Her er vores 3 “tricks” til at kickstarte din sproglæring.

1. Lær de vigtigste ord først

For at bruge dansk som et eksempel, er der omkring 300 ord, som udgør mere end 50% af det skrevne sprog. Det samme gælder for andre sprog. Derfor anbefaler vi at du lærer de mest brugte ord i det sprog, du er ved at lære.

Du kan søge på nettet efter de mest normale ord i ethvert sprog og øve dig på dem.

Hvor lang tid vil du investere?

Nogle sprog er lettere at lære end andre. For danskere er det meget lettere at lære andre germanske sprog, end det er at lære latinske sprog for eksempel. Gør op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig, og hvor meget du vil udfordre dig selv.

Har du brug for mere sproghjælp? Sådan skriver du dit CV på engelsk.

2. Få en tandem

What?! Er den tandem ikke en cykel? Jo det er rigtigt nok, men en tandem har mere end en definition. En tandem i denne forstand er en slags byttehandel med en person, der taler det sprog, du gerne vil lære.

I bytter så at sige sprog. I er to personer, som begge vil lære et sprog, som den anden person mestrer. Eksempelvis dansk og spansk. Dette virker kun, hvis du allerede har et fundament i det sprog, du gerne vil lære, da din tandemspartner sandsynligvis ikke er skolelære.

Normalt gås der ikke så meget op i grammatik, men mere om at få talt sprogene og lære hinanden at kende. Det skal altså mere ses som at mødes men en ny ven og hygge sig, end at sætte sig ned og terpe sproget (men det er selvfølgelig op til jer).

Der findes mange grupper på Facebook, som har det formål at forbinde folk til at skabe en tandem. Bare skriv “tandem in [indsæt by]”, så skal du nok finde en gruppe, hvis det er en større by.

Sidenote: hvis der er ingen, der har lyst til at lære dansk, kan du altid tilbyde engelsk, tysk eller andet sprog, du kan tale.

3. Tal og læs sproget!

Som med alt andet, vil du være nød til at øve dig. Sprog handler om kommunikation. Det er ikke altid så vigtigt at kunne tale eller skrive grammatisk korrekt.

Tænk over det. Hvis du gerne vil have en person til at lukke et vindue, hvad er så vigtigst? Ordene “lukke” og “vindue”, eller det at konstruere en grammatisk korrekt sætning, hvor du pænt beder den anden person om at lukke vinduet?

Trick: download appen Duolingo. Du kan bruge appen både på din computer, tablet eller telefon, og den er rigtig god som tidsdræber på toilettet eller hvis du sidder i offentlig transport. Duolingo er en række små spil, der lærer dig et fremmedsprog.

Vi ønsker dig al held og lykke med din læring. Hvad er det næste sprog du vil lære?

Anbefalt

Du finder kalkulatoren nedenfor. Hvis du for eksempel har et byggeprojekt i gang i haven eller bare ønsker at forstå udregningen af kubik til…

Den travle juletid er for alvor over os, og det er lig med kulde, gaver og slik og guf én masse. For langt de fleste af os…

At gå et nyt studie i møde er en spændende tid. En ny uddannelse er lig med en masse ny læring, nye kammerater og ikke mindst nyt…

I dag er det gået hen og blevet mere populært end nogensinde at tjene penge på nettet – og mulighederne er stort set uendelige.